Hoppa till innehåll

Vi firar 5 år - Så har det gått

01 juni 2021

Den 1 juni 2016 öppnade vi för första gången upp dörrarna till Uppsala Bostadsförmedling på Påvel Snickares gränd. Förutom att vi sedan dess hunnit flytta till nya och tillgängliga lokaler har vi inlett samarbete med över 40 hyresvärdar och förmedlat över 26 000 bostäder.

De första åren

Bostadsförmedlingens mål är och har varit desamma sedan starten, nämligen att göra det enklare för såväl bostadssökande som hyresvärdar att finna varandra. Erik Pelling (S), dåvarande kommunalråd med ansvar för bostadsförsörjning i Uppsala kommun, sa följande om Bostadsförmedlingens uppdrag i slutet av 2015:

- Det byggs mycket bostäder i regionen och inte minst i Uppsala kommun där bostadsbyggandet har tredubblats. En gemensam bostadsförmedling över kommungränserna kan gagna hela Uppsalaregionen.

Att vara en bostadsförmedling som verkar i och för hela regionen har varit en viktig del under alla fem år som gått. Monica Östman tillträdde som ordförande för Bostadsförmedlingen i början av 2019 och var redan 2015 med och motionerade för grundandet av en ny bostadsförmedling i Uppsalas kommunfullmäktige.

- Att vi idag, fem år efter lanseringen, samarbetar med 40 olika hyresvärdar och har förmedlat över 26 000 bostäder är jag väldigt stolt över. Att vi dessutom är aktiva i sex av regionens kommuner visar att vi på ett framgångsrikt sätt arbetat i linje med de förväntningar som fanns på oss inför starten 2016, säger Östman.

Det första 12 månaderna resulterade i över 2 500 förmedlade bostäder och 17 hyresvärdssamarbeten. Arbetet under år två bidrog till att ytterligare 8 hyresvärdar lämnade över bostäder till oss samtidigt som antalet förmedlade bostäder ökade markant.

Höjdpunkter sedan dess

I dagsläget samarbetar vi med 40 hyresvärdar i Uppsalaregionen. Vi har förmedlat över 26 000 bostäder och fortsatt utveckla vår förmedlingstjänst för att göra det enklare för både bostadssökande och hyresvärdar. Bostadskön utgörs av 116 000 bostadssökande varav runt 15 procent är aktiva i sitt bostadssökande. Majoriteten av de som står i kön är alltså registrerade som en form av försäkring inför framtiden.

Utöver ett växande hyresvärdssamarbete och allt fler förmedlade bostäder har vi under åren arbetat för att tillgodose våra bostadssökandes behov och önskemål. Tillgängligheten på webben har utvecklats och vi har vid flertalet tillfällen producerat egna visningsfilmer i samband med förmedling av olika nyproduktionsprojekt. Ytterligare ett exempel på en uppskattad förändring är och har varit Autopay, vår nya betallösning.

- Idén om Autopay föddes efter att vi tagit till oss av våra bostadssökandes förbättringsförslag. Vi såg att det fanns ett utbrett behov för en alternativ och enkel betallösning som komplement till de gamla betalmetoderna. Sedan lanseringen i slutet av 2019 har över 40 000 bostadssökande anslutit sig till tjänsten, säger Tala Raha, chef Marknad och Kommunikation på Bostadsförmedlingen.

Ett brett utbud av boendealternativ

Tack vare vårt växande samarbete med regionens hyresvärdar har vi kunnat tillgodose allt fler bostadssökandes behov, oavsett var i livet de befinner sig. Utöver vanliga bostäder kan vi erbjuda allt från seniorboende till bostäder öronmärkta för ungdomar. De olika boendetyperna möjliggör för bostadssökande i olika åldrar och med olika förutsättningar att få en bostad via oss.

Genom bostadskön vill vi även kunna erbjuda våra bostadssökande olika möjligheter sett till miljön kring deras nya bostad. Tack vare samarbetet med många olika hyresvärdar skapas möjligheter för både centralt belägna bostäder och bostäder med naturen som närmaste granne.

- Vi är väldigt glada över samarbetet med Bostadsförmedlingen och har hittills genomfört flera bra uthyrningsprojekt i både Uppsala och Enköping. Och mer kommer det bli, närmast upp är kollektivhuset Rudbeckia, säger Viktor Mandel, vd på Sveafastigheter.

Snabbfakta

  • Varje dag får i snitt 20 bostadssökande ett nytt hem genom oss.
  • Sedan starten har vi hjälpt fler än 26 000 hushåll att hitta en ny bostad.
  • Att få en bostad via oss kan ta allt från några månader till några år.
  • Över 35 procent av bostäderna har förmedlats till personer med en kötid på 0-2 år.
  • Hälften av alla bostadssökande har kortare kötid än 4 år.
  • Vi förmedlar bostäder från 40 hyresvärdar i sex olika kommuner.