Hoppa till innehåll

Enklast att få studentboende under våren

21 mars 2024

Trenden med att söktrycket på studentbostäder är som lägst under februari-april verkar hålla i sig även i år. Under februari och mars har vi vid flertalet tillfällen ompublicerat studentbostäder i brist på sökande.

I statistiken hittills för 2024 ser vi att det återigen är mer fördelaktigt att söka en studentbostad under våren jämfört med resten av året. I diagrammet nedanför visas antalet ompublicerade korridorsrum och studentlägenheter 2022-2024. Här ser man tydligt att våren och de sena vintermånaderna sticker ut som perioder då många studentbostäder ompubliceras. Här är korridorsrum klart överrepresenterade i förhållande till vanliga studentlägenheter, vilket visar på att korridorsummet ses som mindre attraktivt bland studenter.

Anledningen till att studentbostäder ompubliceras mer under våren beror främst på lägre intresse från studenterna. Framförallt är det korridorsrum och studentbostäder med så kallade korttidskontrakt som har svårt att locka sökande. Fler studenter borde dock få upp ögonen för fördelarna med att anmäla intresse på korridorsrum och korttidskontrakt.

- Att börja sitt studentliv i korridorsrum eller med ett korttidskontrakt är ett smart sätt att komma in på studentbostadsmarknaden. Eftersom du behåller din kötid när du får en studentbostad via oss, kan du använda din ihopsamlade kötid till att söka nytt boende den dag du vill eller behöver flytta. När det är korttidskontrakt betalar du heller inte någon förmedlingsavgift. Tacka inte nej till utbildningen för att du är rädd att inte få en bostad, säger Tala Raha, chef på marknad och kommunikation.

Hittills under 2024 har det publicerats:
622 unika studentbostäder.
309 av dessa var lägenheter,
236 var korridorsrum,
77 var korttidskontrakt.

93 stycken (15%) av studentbostäderna har ompublicerats 2024. Tittar vi endast på studentboenden med korttidskontrakt så har dubbelt så hög andel ompublicerats (30%), 23 av totalt 77. Gällande korridorsrum är andelen ompublicerade objekt 26%, 61 av 236.

Letar du studentbostad är det med andra ord ett bra läge att söka bostad just nu. Att bo i korridorsrum är dessutom väldigt kul och ger ett oslagbart tillfälle att träffa nya vänner.

För att se statistik över antalet förmedlade studentbostäder kan du klicka här för att använda vårt statistikverktyg.

Registrera dig i bostadskön här

Se alla lediga bostäder här

Statistiken i texten är baserad på data till och med 2024-03-20.