Hoppa till innehåll

Medsökande

I vissa fall kan du sammanräkna inkomst med en medsökande för att nå upp till hyresvärdens inkomstkrav. För att inkomsterna ska sammanräknas behöver du och din medsökande koppla ihop era konton innan du anmäler intresse för bostaden. I bostadsannonsen framgår vem du kan använda som medsökande.

Så fungerar det

För att sammanräkna inkomst behöver både du och din medsökande ha personliga konton hos oss på Bostadsförmedlingen. Den utav er som ska anmäla intresse på bostaden behöver vara registrerad i bostadskön. För den medsökande räcker det med ett medsökandekonto. Om både du och din medsökande är registrerade i bostadskön behöver ni inte skapa något medsökandekonto.

Tänk på att inte alla hyresvärdar accepterar medsökande. I bostadsannonsen framgår om hyresvärden godkänner sammanräkning av inkomst, vem du kan ha som medsökande samt vilka krav som gäller för att ni ska godkännas som hyresgäster. Ett grundläggande krav är att du och din medsökande kommer att bo tillsammans i den nya bostaden. Innan du anmäler intresse för en bostad där du är i behov av en medsökande är det några saker du behöver tänka på:

Steg 1

Koppla ihop era konton på Mina sidor under fliken ’Konto’ och rubriken ’Medsökande’. Där kan du skicka en förfrågan till din medsökande som behöver accepteras av den andra parten. Om du själv mottagit en förfrågan om att bli någons medsökande visas den på samma ställe.

Steg 2

Fyll i inkomstuppgifter på Mina sidor under fliken ’Uppgifter och inkomster’. Både du som huvudsökande och din medsökande behöver fylla i dessa uppgifter på era respektive konton. Dessa uppgifter behöver vara ifyllda för att era inkomster ska sammanräknas vid en intresseanmälan.

Att tänka på

De krav som hyresvärden ställer för bostaden behöver uppfyllas både av dig och din medsökande. Om du och din medsökande blir aktuella för en bostad behöver båda två ladda upp de intyg som efterfrågas på era respektive konton. Intygen behöver vara uppladdade i tid för att ni ska kunna tacka ja till fortsatt intresse för en bostad.

Precis som när du söker och får en bostad på egen hand kommer din kötid nollställas när du tecknat ett hyreskontrakt. Om du söker bostad tillsammans med någon som också är registrerad i bostadskön kommer kötiden endast nollställas för den som anmält intresse på bostaden. Den utav er som står som medsökande behåller sin kötid.

Om du har några frågor eller funderingar är du varmt välkommen att kontakta oss.

Registrering som medsökande