Hoppa till innehåll

Vägen till bostad - Steg för steg

Att vara registrerad i bostadskön är den enkla och trygga vägen mot ditt nästa hyreskontrakt i Uppsalaregionen. Läs hur du får en hyresrätt via oss på Bostadsförmedlingen.

Registrering

För att söka och få en bostad genom oss behöver du registrera dig och betala köavgiften.

Din kötid räknas från dagen vi tar emot din första köavgift. I samband med att du registrerar dig kan du välja att betala din köavgift med Autopay, Swish, bankkort eller inbetalningskort. Du har 60 dagar på dig att betala avgiften från den dag du registrerar dig.

Intresseanmälan

Hitta en bostad och anmäl ditt intresse.

Innan du börjar söka bostäder behöver du fylla i viss information om dig själv och din boendesituation. På Mina sidor kan du enkelt se vilka uppgifter du behöver lämna.

Sök bland alla lediga bostäder och anmäl intresse på de som passar dig bäst. Du kan enbart anmäla intresse på bostäder du uppfyller kraven för. Din intresseanmälan sorteras i turordning baserat på din kötid.

Du kan anmäla intresse på flera bostäder samtidigt. Tänk på att förmedlingsprocessen går snabbt framåt och du behöver hålla dig uppdaterad om när du behöver lämna svar till oss. Passa på att ladda upp efterfrågade intyg på Mina sidor i samband med att du gör din intresseanmälan.

Du kan även ansluta dig till vår tjänst Digital inkomstverifikation för en smidigare bostadssökningsprocess. Läs mer om Digital inkomstverifikation här.

För att göra det enklare att hitta rätt bostad kan du skapa en bevakning på Mina sidor. När du skapat en bevakning kommer vi informera dig via e-post så fort det dyker upp en bostad som matchar dina önskemål.

Visning

Om du är bland dem med längst kötid kommer du, i de fall visning erbjuds, bli inbjuden till visning av bostaden.

När du blir inbjuden till visning behöver du lämna svar inom ett dygn om du kan komma eller inte. Svaret lämnar du på Mina sidor. En del hyresvärdar har obligatoriska visningar för att säkerställa att den som flyttar in i bostaden blir nöjd. Utöver vanliga visningar förekommer även digitala visningar och visning på ritning. I bostadsannonsen framgår vilken typ av visning som gäller.

Svar

Tacka ja eller nej till bostaden och ladda upp dina intyg.

För att tacka ja till en bostad behöver du ha laddat upp de intyg som efterfrågas på Mina sidor. Du behöver lämna ditt svar inom ett dygn efter visningen. I de fall ingen visning erbjudits, eller om du fått ta del av en digital visning, har du två dygn på dig att lämna svar.

Läs mer om intyg

Om du svarar ja

Om du har längst kötid av de som svarat ja kommer vi att kontakta dig via de kontaktuppgifter du uppgett på Mina sidor. Om du blir nummer ett på en bostad du tackat ja till kommer dina övriga intresseanmälningar tas bort.

Blir du först i kön på flera bostäder samtidigt kontaktar vi dig och du behöver då välja vilken bostad du vill ha. Därefter tas dina övriga intresseanmälningar bort. Om du inte går att nå eller inte återkopplar inom angiven tidsram tas du bort från den aktuella bostaden.

Om du tackat ja till en bostad och sedan väljer att inte skriva på hyreskontraktet, alternativt om du laddat upp falska intyg, blir du avstängd från att anmäla intresse på bostäder under sex månader.

Om du svarar nej

Om du svarar nej till en bostad efter visning tas du bort från förmedlingsprocessen. Att svara nej påverkar inte din kötid eller dina övriga intresseanmälningar.

Kontroll

Vi kontrollerar att du uppfyller hyresvärdens krav.

Vi säkerställer att du uppfyller hyresvärdens krav genom att kontrollera dina uppgifter samt uppladdade dokument och intyg. Vi tar även ut en kreditupplysning på dig och vid behov kan vi behöva be dig att komplettera dina intyg.

Tiden för kontroll kan variera beroende på din plats i kön och bostadens inflyttningsdatum.

Kontrakt

Vi kontaktar hyresvärden och föreslår dig som ny hyresgäst.

När vi kontrollerat att du uppfyller hyresvärdens krav lämnar vi över dina uppgifter till hyresvärden och föreslår dig som ny hyresgäst. Hyresvärden kommer att kontrollera dina boendereferenser och gör sedan det slutgiltiga godkännandet innan de bjuder in dig för att skriva på hyreskontraktet.

Förmedlingsavgift

När du skrivit på hyreskontraktet behöver du betala en förmedlingsavgift.

När hyresvärden meddelat oss att hyreskontraktet är påskrivet behöver du betala en förmedlingsavgift. Du kan välja att betala direkt på Mina sidor eller via inbetalningskort.

Förmedlingsavgiften är 800 kronor för vanliga bostäder och 500 kronor för studentbostäder. Du som tecknar ett tidsbegränsat hyreskontrakt behöver inte betala någon förmedlingsavgift.