Hoppa till innehåll

Boendetyper

Vi har ingen särskild kö för de olika boendena. Alla som registrerar sig och betalar årsavgiften står i en och samma kö.

Vissa bostäder är dock reserverade för för sökande i olika åldrar. Här nedan går det att läsa om de olika boendetyperna, vad de innebär och vem som har möjlighet att söka dem.


Vanlig bostad

De flesta bostäder som vi förmedlar kan alla i bostadskön söka, dessa kallas "vanlig bostad".

Vissa bostäder är dock reserverade för sökande i olika åldrar och olika hyresvärdar kan ställa olika kriterier. Vilka kriterier som gäller kommer alltid att stå i bostadsannonsen.


Studentboende

Du som studerar eller ska börja studera på högskola, universitet, yrkeshögskola eller folkhögskola kan söka studentboende via oss.

Vi förmedlar studentbostäder åt hyresvärdarna Uppsalahem, Rikshem och Svenska Studenthus. Kriterierna för att få en studentbostad varierar mellan de olika hyresvärdarna. Oavsett hyresvärd så behåller du alltid din kötid när du får ett studentboende via oss.

För att läsa vanliga frågor och svar om studentboende, klicka här.


Ungdomsboende

För att det ska bli lättare för unga att flytta hemifrån och skaffa ett eget boende väljer vissa hyresvärdar att reservera bostäder till personer mellan 18 och 28 år.

Åldersgränsen kan variera mellan olika hyresvärdar och kommer att stå i kriterierna för respektive bostad. För det mesta är det ett förstahandskontrakt som erbjuds men ibland kan kontraktet vara tidsbegränsat, vilket slags kontrakt det är kommer att stå i bostadsannonsen.


Korttidskontrakt

Bostäder som hyrs ut tillfälligt och där du som hyresgäst har möjlighet att bo kvar tills dess att hyresvärden har behov av bostaden.

Avtalet löper oftast en månad i taget med en kalendermånads uppsägningstid och ett avtal gällande avstående från besittningsskydd undertecknas vid kontraktsskrivande. 

Du behåller din kötid när du tecknar ett korttidskontrakt. Bostaden hyrs ut i befintligt skick och enbart nödvändiga reparationer utförs. Du har inte heller möjlighet att göra tillval. Ingen visning kommer att erbjudas.


Seniorboende

Du som har fyllt 55 eller 65 år eller mer är välkommen att söka bostäder märkta som seniorbostäder, ett boende med fokus på tillgänglighet.

I bostäderna är det är lätt att ta sig fram även med hjälpmedel. Hygienutrymmen är välplanerade och rymliga. Det finns hiss från markplan och utrymme för rollator, rullstol eller andra hjälpmedel.

Seniorbostäder är alltid publicerade i 8 dagar. Genom att ringa till oss en gång i veckan på samma dag så kommer du inte att missa någon bostad. Visningen är alltid fem dagar efter att bostaden avpublicerats från vår webb. Efter visningen har du alltid två helgfria dagar på dig att lämna besked till oss huruvida du vill ha bostaden eller ej.


Kollektivboende

En boendeform där du gemensamt med dina grannar tar ansvar för huset och ibland även har gemensamma aktiviteter.

Exakt vad det kan innebära varierar mellan olika kollektivhusföreningar. Kriterierna kan dock variera mellan olika hyresvärdar. De flesta kollektivhusföreningar har som kriterium att du som sökande är intresserad av kollektivt boende.


Bostad Direkt

Bostäder som annonseras som Bostad Direkt förmedlas i turordning efter kötid. Du behåller din kötid efter att du tecknat ett hyreskontrakt via Bostad Direkt.

Bostäder som förmedlas genom Bostad Direkt kommer att vara tydligt markerade och förmedlas med oförändrade kriterier. Skillnaden med Bostad Direkt är att du behåller din kötid efter att du tecknat ett hyreskontrakt.


Nyproduktion

Dessa bostäder hyrs ut för första gången och du flyttar in i ett modernt boende med den senaste standarden och med hög tillgänglighet.

Nybyggda bostäder möter även högt ställda miljökrav och ger dig möjlighet att själv påverka din boendekostnad genom individuell mätning av vatten och energiförbrukning.


Kompiskontrakt

Är du mellan 18-26 år? Då kan du och din kompis hyra en bostad ihop och gemensamt stå på kontraktet med ett så kallat kompiskontrakt.

För att få teckna ett kompiskontrakt behöver den som sökt bostaden kunna uppge en medsökande, alltså en kompis. Kompisen behöver också uppfylla kriterierna och kontrolleras på samma sätt som den huvudsökande. Kompiskontraktet gäller i högst fyra år. När du och din kompis tecknar ett kompiskontrakt behåller du din kötid hos oss. I dagsläget förmedlas vissa av Uppsalahems ungdomsbostäder med kompiskontrakt.