Hoppa till innehåll

Förbered dina intyg

För att få en bostad behöver du ladda upp olika typer av intyg för att komma vidare i processen. På den här sidan kan du läsa mer om hur det fungerar.

När ska du ladda upp dina intyg?

För att kunna tacka ja till fortsatt intresse för en bostad behöver de efterfrågade intygen vara uppladdade innan svarstiden går ut. Förmedlingsprocessen går fort framåt så ett tips är att ha förberett dina intyg redan innan du anmäler intresse för en bostad.

Var laddar du upp dina intyg?

Logga in på Mina sidor och välj fliken 'Uppgifter & Inkomster'. Där fyller du i dina uppgifter och uppger information om din inkomsttyp.

Gå sedan vidare till fliken 'Intyg & Dokument' och ladda upp de intyg och dokument som efterfrågas.

Om du är medsökande ska du själv ladda upp dina intyg på ditt personliga konto. Har du inget konto behöver du registrera dig. Du kan välja mellan att registrera dig i bostadskön eller att registrera dig som medsökande.

Hur fungerar Digital inkomstverifikation?

Med Digital inkomstverifikation kan du göra ditt bostadssökande lite enklare. Genom att ansluta dig till tjänsten sparar du tid när du söker bostad. När du är ansluten slipper du ansvara för uppdateringen av dina inkomstuppgifter, då stora delar av den processen sköts automatiskt. Om du vill läsa mer om tjänsten och vilka inkomsttyper som stöds kan du göra det här.

Vilka intyg är vanligast?

De vanligaste intygen som efterfrågas av våra hyresvärdar är:

  • Anställningsintyg
  • Dina tre senaste lönespecifikationer

Vad ska ett anställningsintyg innehålla?

Ett anställningsintyg ska innehålla:

  • Datum för när du blev anställd
  • Din anställningsform samt tjänstens omfattning
  • Grundlön samt eventuella återkommande Ob-tillägg
  • Din arbetsgivares underskrift och namnförtydligande
  • Datum då intyget utfärdades

Kan du intyga inkomst framåt i tiden?

Det är vanligt att hyresvärden vill försäkra sig om att du har en inkomst och kommer fortsätta ha det framåt i tiden. I bostadsannonsen står det hur långt fram i tiden du behöver styrka din inkomst.

Ditt anställningsintyg styrker din inkomst framåt i tiden. Dina lönespecifikationer visar hur din inkomst sett ut bakåt i tiden.

Om du exempelvis har en tidsbegränsad anställning kan det vara så att din anställningsperiod är för kort även om månadsinkomsten är tillräckligt hög.

Om det inte går att ladda upp intyget som efterfrågas?

Saknar du ett intyg kan du välja alternativet 'Saknar detta intyg' och ange anledning. Om du blir aktuell för en bostad kommer vi att granska anledningen.

I samband med högtider och semestrar när många är lediga kan det vara svårt att få tag på vissa intyg i tid. För dig som planerar söka en bostad under dessa perioder är det extra viktigt att du förbereder dina intyg för att inte riskera att missa en bostad.

Är det något du undrar över?

Om du behöver hjälp med uppladdning av intyg eller har andra frågor och funderingar är du välkommen att kontakta oss.