Hoppa till innehåll

Då är det enklast att få studentboende

24 augusti 2021

Av bostäderna som förmedlades till sökande med mindre än ett års kötid var majoriteten korridorsrum. Bland de sökande som fick boende med 1-2 års kötid var det fler som tecknade kontrakt för en egen lägenhet. Möjligheten för att få en egen lägenhet ökar med andra ord i takt med att din kötid växer sig längre.

Enklast att få boende under våren

Även om flest studentbostäder förmedlas inför terminsstart är det även då söktrycket och efterfrågan är som högst. Sett till de senaste åren är det enklast att få en studentbostad under våren, framförallt under perioden februari-april.

- Under de senaste åren har vi återkommande hamnat i en period under våren när vi behövt ompublicera studentbostäder på grund av sökbrist. Med andra ord stämmer inte bilden av att det är en hopplös situation. Tipset till dig som söker studentboende är att försöka vara ute i god tid, bo ett tag i ett korridorsrum eller i ett boende med korttidskontrakt för att på sikt kunna få en egen lägenhet, säger Mona Lindén, vd på Uppsala Bostadsförmedling.

Kötiderna

Den genomsnittliga kötiden för att få en studentbostad sjönk från 3,1 år till 2,8 år mellan 2019 och 2020. Även för 2021 ligger den genomsnittliga kötiden hittills på 2,8 år. När det kommer till studentbostäder kan den genomsnittliga kötiden alltjämt bli missvisande. Detta eftersom du som student behåller din kötid när du får en bostad via oss.

- Vi vill att studenterna ska kunna få en vanlig bostad efter sina studier. Vi ser även positivt på att studenterna får möjlighet att göra en bostadskarriär under studietiden. Eftersom kötiden inte nollställs när de får en bostad är det svårt att säga om den genomsnittliga kötiden faktiskt visar på hur lång tid det tar att få sitt första boende, eller kanske rentutav sitt andra eller tredje, säger Mona Lindén.

I dagsläget samarbetar vi på bostadsförmedlingen med 41 hyresvärdar varav tre förvaltar studentbostäder: Uppsalahem studentstaden, Rikshem och Svenska Studenthus. Utöver bostäderna som är öronmärkta för studenter förmedlar vi även ungdomsbostäder för personer mellan 18-28 år.

Kötider senaste 12 månaderna

Antal studentbostäder förmedlade till sökande med:

0-1 års kötid: 810
2-3 års kötid: 842
4-5 års kötid: 417
6-9 års kötid: 274
Mer än 10 års kötid: 50