Hoppa till innehåll

Fler och fler klimatsmarta boendealternativ

22 mars 2021

Igår inleddes Uppsala klimatvecka 2021. Enligt Uppsala kommun kommer cirka en femtedel av Sveriges klimatutsläpp från våra fastigheter. Tack vare våra hyresvärdar kan vi på bostadsförmedlingen erbjuda dig som bostadssökande allt fler klimatsmarta boendelösningar.

Hållbar nyproduktion

Flera av den senaste tidens nyproduktionsprojekt som byggs av våra hyresvärdar har ett tydligt fokus på hållbarhet och miljö. För två veckor sedan påbörjades förmedlingen av Tantalos projekt Bergkullen i södra Knivsta. Projektet består av bostäder om ett och tre rum och kök och intresset för bostäderna var stort i samband med perioden för intresseanmälan.

- Hållbarhet är en viktig parameter för oss och därmed är det även viktigt att klimatavtrycket för Bergkullen blir så lågt som möjligt. Bostäderna byggs i trä och kommer när de står färdiga att försörjas med bergvärme och värmeåtervinning, säger Martin Häggqvist, grundare av Tantalos Fastigheter.

Cap Estate är en annan hyresvärd som tydligt vägt in miljö och hållbarhet i sina byggplaner. Deras projekt Hasselgården i Morgongåva byggs även det i trä och kompletteras av både bergvärme och solcellsförsörjning. Förmedlingsstarten av Hasselgården är planerad till juni 2021.

Ytterligare en hyresvärd som just nu är aktuella med nya klimatanpassade bostäder är Botrygg. Sedan 2019 samarbetar de med Vi-skogen och använder enbart ursprungsmärkt vattenkraft samt en mer miljövänlig uppvärmningsmetod för deras fastigheter. Förmedlingen av deras projekt i Östra Sala backe kommer påbörjas under våren.

Befintligt bestånd

Utöver den allt mer klimatsmarta nyproduktionen erbjuds du som bostadssökande ett stort utbud av redan befintligt bestånd via bostadskön. Att förvalta och bevara äldre fastigheter, istället för att bygga nytt, bidrar automatiskt till en lägre klimatpåverkan.

Dela på klimatavtrycket - bo tillsammans

Att flera bor tillsammans bidrar till en lägre klimatpåverkan jämfört med om alla skulle bo var och en för sig. I höstas introducerade Uppsalahem sin nya boendeform kompiskontrakt. Kompiskontraktet gör det möjligt för två kompisar att bo tillsammans och dela på såväl hyreskontrakt som klimatavtryck. Du som vill bo tillsammans med andra kan även söka både studentrum och kollektivboende via oss på bostadsförmedlingen.