Hoppa till innehåll

Det går att få studentbostad med kort kötid

09 april 2024

Att Uppsala är en av Sveriges roligaste studentstäder råder det inga tvivel om. Att det går att få en studentbostad med kort kötid är inte lika självklart för studenterna.

Med över 16 800 förmedlade studentbostäder sedan starten 2016 kan vi på Bostadsförmedlingen konstatera att många som får en studentbostad faktiskt inte har så lång kötid.

Diagrammet nedanför visar att 44 %, eller 1 065 av totalt 2 418 förmedlade studentbostäder 2023 gick till en bostadssökande med 0–1 års kötid. För korridorsrum och korttidskontrakt är siffrorna ännu högre. Där kan vi se att 60 % av korridorsrummen gick till en bostadssökande med endast 0–1 års kötid förra året. För korttidskontrakt låg siffran på hela 70 %.

.

År 2023 utgör inget trendbrott, tvärtom. Mellan 2016–2024 har en tredjedel av bostäderna, eller 5 706 av totalt 16 817, gått till en sökande med 0–1 års kötid. Vårt tips till dig som ska börja studera i Uppsala är därför att ställa dig i bostadskön nu om du inte redan gjort det. Det finns stora möjligheter att få ett studentboende med kort kötid. Framför allt om du söker korridorsrum och korttidskontrakt.

Fler tips till dig som ska börja plugga

Ska du börja plugga i höst kan du söka studentboenden med inflytt från 1 juni. Då räcker det nämligen med ett bekräftelsemejl från antagning.se som styrker att du sökt heltidsstudier. De flesta studentbostäder har dessutom hyresfritt under sommarmånaderna. Exakta villkor och krav hittar du i bostadens annons.

Ett bonustips är att söka studentbostad under ”lågsäsongen”. Det kan du läsa mer om här.

Se vad som är ledigt

Registrera dig i bostadskön

Ta del av vår statistik

Statistiken i texten är baserad på data till och med 2024-04-08.